My due date will be on 13.8.13..I was hoping that baby will come out after raya, so that mommy can enjoy all the raya foods before going for confinement. hee. But if baby decide to pop out early, mommy pasrah je asalkan selamat semuanya. Cakap pasal pantang, now I nak share kat sini for my reference on the recipes, do and don't during confinement. Last time pantang for miscarriage ala-ala koboi sket but this time I nak pantang betol-betol because I gained so much!
1) Menu Breakfast
- biskut cracker/biskut wholemeal
- white bread / wholemeal bread
- cereals (cornflakes with milk)
- milo suam (but, there's some people yg tak sesuai.. sembelit katanya!) / susu suam (best option)
2) Menu Lunch-
- sup ikan haruan / tenggiri / bawal putih / merah
- steam ikan haruan / tenggiri / bawal putih / salmon / merah
- singgang ikan haruan / tenggiri / bawal putih / salmon / merah
- ikan panggang berkari - ikan haruan / tenggiri / bawal putih / salmon / merah
- daging goreng halia & black pepper
- ikan bilis goreng tumbuk dgn lada hitam
- isi ayam goreng halia & bijan
- kerabu pegaga
- sup sayur sawi bunga / lobak putih / kailan / carrot
3) Menu Tea Time-
- sama macam breakfast -
4) Menu Dinner
- sama macam lunch -
RESEPI
1. SUP IKAN HARUAN / TENGGIRI / BAWAL PUTIH / MERAH
bahan-bahan:-
air
halia, bawang merah, bawang putih - ditumbuk
daun sup
ikan
cara-cara:-
masukkan air dengan bahan2 yg ditumbuk, masukkan sedikit garam, setelah mendidih masukkan ikan & daun sup.
2. STEAM IKAN HARUAN / TENGGIRI / BAWAL PUTIH / MERAH / SALMON
bahan-bahan:-
ikan
halia
daup sup
tomato
cara-cara:-
letakkan halia yg dihiris (dgn jumlah yg agak byk), buah tomato yg dipotong, daun sup & sedikit garam diatas ikan & steam sampai ikan masak.
3. SINGGANG IKAN HARUAN / TENGGIRI / BAWAL PUTIH / MERAH
bahan-bahan:-
air
bawang merah, lengkuas - dihiris
serai
asam keping
ikan
cara-cara:-
rebuskan air bersama bawang merah, lengkuas (yg sudah dihiris), serai, 1 keping asam keping & sedikit garam. bila dah mendidih, masukkan ikan.
4. IKAN HARUAN / TENGGIRI / BAWAL PUTIH / MERAH / SALMON PANGGANG BERKARI
bahan-bahan:-
serbuk kari
serbuk kunyit
serbuk lada hitam
ikan
cara-cara:-
gaulkan semua bahan diatas bersama sedikit garam, lumurkan diatas ikan & panggang - boleh diletak atas dapur sahaja / dalam oven.
5. DAGING GORENG HALIA & BLACK PEPPER
bahan-bahan:-
daging
bawang putih, bawang besar, halia - dihiris
serbuk lada hitam
minyak bijan
cara-cara:-
tumiskan semua bahan yg dihiris (bawang putih, bawang besar, halia) dengan sedikit minyak bijan. masukkan daging & sedikit air (nak lembutkan daging) & masukkan sedikit garam & serbuk lada hitam.
6. IKAN BILIS GORENG
bahan-bahan:-
ikan bilis
serbuk / biji lada hitam
cara-cara:-
goreng ikan bilis sampai garing, angkat & toskan minyak. Kemudian tumbuk ikan bilis bersama lada hitam.
7. ISI AYAM GORENG HALIA & BIJAN
bahan-bahan:-
isi ayam
halia - dihiris
bijan - disangai / digoreng tanpa minyak
cara-cara:-
tumiskan halia yg dihiris dengan sedikit minyak, masukkan isi ayam. Setelah isi ayam dah masak, masukkan pula garam & akhir sekali bijan yg telah disangai.
8. AYAM MASAK HALIA (MUDA)
- isi ayam dipotong kecil-kecil
- bawang putih, halia muda dihiris halus-halus
- tumiskan bawang putih & halia bersama sesudu minyak zaitun
- masukkan ayam & lada hitam (pastikan guna api yang kecil)
- masukkan sedikit sos tiram sebagai perasa & sedikit air
- sedia untuk dihidangkan
9. AYAM BAKAR
bahan-bahan:
1/2 ekor ayam
2" halia
5 ulas bawang putih
1 sudu besar black pepper (ditumbuk)
5 sudu besar madu
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil kunyit
cara-cara:
Potong ayam dua bahagian
Lumurkan ayam dengan garam dan kunyit
Blend halia dan bawang putih
Campurkan halia, bawang putih, black pepper dan madu dan perap bersama ayam selama 2-3 jam
Bakar dalam oven selama 1/2 jam
10. KERABU PEGAGA
bahan-bahan:-
lada hitam, bawang merah, ikan bilis - ditumbuk
ulam pegaga
cara-cara:-
tumiskan semua bahan yg ditumbuk (lada hitam, bawang merah, ikan bilis) dengan minyak yang sedikit. dah garing, masukkan pegaga (sekejap je) & sedikit garam.
11. SUP SAYUR - SAWI BUNGA / LOBAK PUTIH / KAILAN / CARROT
bahan-bahan:-
sayur
air
bawang putih
daun sup
minyak bijan
cara-cara:-
tumiskan bawang putih dengan sedikit minyak, masukkan air, sedikit garam & sayur-sayuran. masukkan juga sedikit garam. setelah mendidih, masukkan daun sup & titiskan sedikit minyak bijan.
12. SAYUR SAWI GORENG BERSAMA SOS TIRAM
tumis bawang putih bersama sesudu minyak zaitun,
masukkan batang sawi, setengah sudu sos tiram, sedikit air & daun sawi
* air untuk menyegarkan badan & membuang angin
- rebuskan serai, daun pandan, halia & sedikit gula
Bawah ni ringkasan makanan yang boleh dan tak boleh di makan.
Mungkin ada yang saya missed out, so do share with me mommies out there. Thanks! :)
Source from Google and Dillaila's Blog
No comments:
Post a Comment